12 Mart İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Kompozisyon ve Yazı Örneği

Özgürlüğümüzün sembolü olan İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de milli marşımız olarak kabul edilmiştir. Milletimizin vatan sevgisini, kurtuluş mücadelesini, fedakarlıklarını, bağımsızlık arzusunu en iyi şekilde yansıtan İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili özgün 6 farklı kompozisyon ve yazı örneğini sizler ile paylaştık.
İstiklal Marşı’nın kabulü konulu kısa, uzun kompozisyon ve yazı örneklerimizi zevkle okumanız dileğiyle…
1- 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon
İstiklal Marşı’nın Kabulü
Yıl 1920…
Kurtuluş Savaşı, tüm şiddetiyle devam ediyordu. Yurdun dört bucağında halkımız, işgalcilere, sömürgenlere karşı olanca gücüyle karşı koyuyordu. Düzenli ordumuz Yunan ordusuna ilk tokadını indirmişti İnönü’de…
Toplumda Millî bilinci güçlendirmek, bağımsızlık coşkusunu artırmak için bir marşa gerek duyuldu. İstiklâl Marşı, bağımsız bir devlet olmanın da gereğiydi. Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa, milli marş yazılması için hükümete öneride bulundu. Milli Eğitim Bakanlığı öneriyi uygun buldu. Bunun üzerine “İstiklâl Marşı Yazma Yarışması” düzenlendi ve 500 lira ödül kondu.
Yarışmaya 724 şiir katılmıştı. Bunlar arasından İstiklâl Marşı olacak bir şiir seçilemedi.
Çok beğenilen bir vatan şairi olan Mehmet Akif ERSOY para ödülü olduğu için bu yarışmaya katılmamıştı. Çünkü böyle bir şiirin parayla ölçülemeyeceğine inanıyordu.
Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver’in yoğun isteği üzerine Mehmet Akif Ersoy, “Kahraman Ordumuza” adlı şiirini yazdı. Bu şiir 1 Mart 1921 tarihli TBMM toplantısında okundu.
12 Mart 1921 tarihli toplantısında da ayakta alkışlanarak İstiklâl Marşı olarak benimsendi Mehmet Akif Ersoy yarışma için konan ödülü almadı. O, bu görevi ordu ve milletimiz adına yerine getirdiğini söylemiştir.
12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon – Atatürk İlkokulu – Sivas/Altınyayla – Kaynak 1:
2- İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon
10 Kıtada Bir Millet
Anadolu’ya dünyanın dört bir yanından düşmanlar geliyor, güzel Anadolu’yu bu milletin ellerinden alıp, onların özgürlüklerine son verip, Anadolu’da kendi sözünün geçmesini istiyordu.
Yurdumun askerleri artık tutunacak dalları kalmamış gibi, savaşırken güç alacakları bayrağın, onları bekleyen ailelerinin ve Türk ulusunun yanında bir şeyin eksik olduğunu anlamışlardı. Bu ülkede halkına güç verecek, onları anlatacak bir marş eksikti. Her milletin bağımsızlığını, fedakarlıklarını yansıtan bir Milli Marş.
Anadolu’da bunun için bir yarışma başlatıldı. Ülkenin marşını en içten duygularla ve ülkeyi en iyi temsil edecek şekilde yazılan marş Türk Ulus’unun Milli Marşı olacaktı. Şiiri Milli Marş seçilen kişiye de zamanlarda oldukça fazla bir meblağ olan 500 TL para ödülü verilecekti. Bunu duyan ahali ülkeleri için şiirler yazıp göndermeye başladı. Yarışmaya tam 724 tane şiir katılmıştı. Ancak bu şiirlerin arşından 6 tanesi finale kalmıştı, ama bu 6 şiir arasında milli marş olmayı hak eden bir şiir yoktu. Meclis bu şiiri Mehmet Akif’in yazmasını istedi. Fakat Mehmet Akif ülkesi için milli marş yazmanın karşılığında para ödülü almak istemiyordu. Çünkü böylesine önemli ve onurlu bir görevde onun için ödül para değil Türk halkı ve askerlerinin dualarıydı. Mehmet Akif’in yarışmaya katılmayacağını duyan dönemin milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi Bey Akif’e mektup gönderdi. Mehmet Akif bu mektuptan sonra eğer kazanırsa para ödülünü kabul etmeyeceğim söyleyerek yarışmaya katıldı.
Akif öyle bir şiir yazdı ki içinde hem Türk Millet ‘inin vatanı pahasına döktüğü kanı, teri Türk Milleti’nin daima ebedi olacak hürriyeti, bağımsızlığı hem de kendisinin akşamlan uyumayarak, gece gündüz demeden odasının duvarlarına ilmek ilmek işlediği İstiklal Maraş’ının emek kokan 10 kıtası vardı.
Yarışmada seçilen şiir Mehmet Akif in şiiri oldu. Her ne kadar Akif bu marşın kendisinin değil Türk Millet ‘inin marşı olduğunu söylese de kazanan o ve onun 10 kıtada 1 milleti, 1 ulusu anlattığı muazzam marşıydı.
Mehmet Akif Ersoy Türk askerinin ve milletinin bu marş ile güçlenmesini sağlamış ve onlara daimî bir güç kaynağı vermişti. Akif in de dediği gibi “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”
İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Kompozisyon: Hale Tosun – 7/A – Atatürk Ortaokulu – Zonguldak/Alaplı – Kaynak 2:
3- 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü İle İlgili Yazı
Akif’in Kalemi Milletin İstiklali
Yıl 1920’lerin başı, henüz Birinci Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmış yorgun Türk ulusu dinlenme ve toparlanma fırsatı bulmadan işgalci devletlerin saldırılarına maruz kalmıştı. Yurdun dört bir yanında işgale başlayan devletlere hep birlikte dur demek gerekiyordu. Genci, yaşlısı, fakiri, zengini, tüm ulusu üzerine düşeni yapmak istiyordu; ordumuz yokluk içinde düşmanla çarpışıyordu, Mustafa Kemal bağımsızlık ateşiyle yanıyordu. Anadolu’da zaferler kazanmaya başlayan ordumuza güç versin, moral olsun diye meclis bir yarışma düzenledi. Vatan sevdalısı, hürriyet aşığı Âkif’in gözleri büyüdü: yapması gerekiyordu yazması konuşması gerekiyordu Akif’in. Bu yüce millet ayağa kalkmalı ordu şahlanmalıydı. Yorgundu ordumuz çaresizdi ulusumuz yüzyıllardır Anadolu’da misafirdi sanki. Artık birileri “hadi” demeliydi bu yüce millete o asil kan harekete geçmeliydi.
Yazdı Akif, gecelerce satır satır yazdı. Sanki kaleminden dökülenler can veriyordu toprağa, dile geliyordu sanki dağlar, taşlar. Mecliste milletin meclisinde okundu Akif’in satırları. Tüyleri diken diken ediyordu gözyaşlarına boğuyordu vekilleri veteriner Akif. Kabul etmedi parayı nedir ki dedi. O veteriner artık “vatan şairi” idi.
Zaten “korkma” diye başlamıştı söze bu yazıda cesaret vardı, inanç vardı, iman vardı, vatan vardı. Yazdıkça yazdı Âkif ve sonunda “istiklal” diye haykırdı.
Şahlandı ordumuz doğuda batıda Mustafa Kemal önderliğinde şahlandı. Asırlardır hür yaşamış milletime zincir vurulamayacaktı. Zafer gecikmedi. Böylece ulusumuz istiklaline de, marşına da kavuştu.
12 Mart İstiklal Marşını Kabulü İle İlgili Yazı: Şehit Engin Eker Ortaokulu – Çanakkale/Çan – Okul Birincisi – Kaynak 3:
4- 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü Konulu Kompozisyon
Milli Marşımız
Her milletin bir milli marşı vardır. Bu marş o milleti temsil eder, o ülkenin kazandığı zaferler, kuruluşu, millet olmak uğruna verilen emekler bu eserlerde anlatılır. İşte bizim milli marşımız da “İstiklâl Marşı”dır.
İstiklal Marşı 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. Yazarı Mehmet Akif Ersoy, bestecisi Zeki Üngör ‘ dür.
12 Mart bir dönüm noktasıdır, dirilişin günüdür. 12 Mart Mehmet Akif ‘tir, yeni Türkiye’dir. Birçok zorluğun yaşandığı, şehit kanlarıyla kazanılan zaferi anlatır. Kurtuluş savaşı zamanı yazılan bu marş bir yarışma sonucu İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif vatanına aşık bir bireydi. Vatanı ve dini onun için her zaman hep öndeydi. O zamanlarda bir şiir yarışması düzenlendi. Herkes Mehmet Akif ‘in bu yarışmaya katılmasını istiyordu, fakat yarışmayı kazanan kişiye ödül olarak para verileceği için Mehmet Akif yarışmaya katılmak istemiyordu. “Milletin başarılarının para ile ölçülemeyeceğini” düşünüyordu. O bu şiiri karşılık bekleyerek yazmamıştı sadece vatanı çok seviyordu. Mustafa Kemal ‘in de isteği üzerine Mehmet Akif bu yarışmaya katıldı ama hiçbir şekilde parayı kabul etmeyeceğini dile getirdi. Yarışma sonucu “İstiklâl Marşı“ şiiri ile kazanan Mehmet Akif oldu. Beş yüz liralık ödülü Darülmesai’ye bağışladı. O gün bu gündür bizim marşımız istiklâl marşı olmuştur.
Mehmet Akif ‘e “Bir daha marş yazmak ister misin?” diye sorduklarında “Allah bir daha bu millete istiklâl marşı yazmayı nasip etmesin” diye cevap vermiştir. Bu güzel marşı Türk milletine hediye eden Mehmet Akif sayesinde her okunduğunda tüylerimizin diken diken olduğu, her çalışında şehitlerimizin anıldığı, her söylendiğinde ebedi olarak kalacağının vurgulandığı bir marşa sahibiz. O günden beri her 12 Mart ‘ı istiklâl marşının kuruluşu olarak kutluyoruz. Mehmet Akif ‘in Türk milletine seslendiği gibi “Korkma” diyeceğiz ve hiçbir zaman korkmayacağız. Her İstiklâl Marşı çalındığında güneş yeniden doğuyor, çiçekler yeniden canlanıyor, şehitlerimiz yeniden diriliyor, varoluş sebebimizi tekrar hatırlıyoruz.
Şimdi vatanını bilmeyen Atatürk’ü tanımayan Mehmet Akif’i duymamış o kadar çok insan var ki, her gördüğümde üzülüyorum. Bir insan nasıl varoluş sebebini bilmez, yaşama hakkını kime borçlu olduğunun nasıl farkında olmaz? Bunları kendime sorduğumda ben utanıyorum. Bu hoşnut olmayan davranışın olmaması için biz gençlere ve yeni nesle vatan, millet, bayrak sevgisi aşılanmalı ve milli marşımız öğretilmelidir çünkü bizim borçlu olduğumuz bir milletimiz, sahip çıkmamız gereken vatanımız, bayrağımızı gökyüzünde dalgalandırmalı istiklâl marşımızı yüksek sesle okumaya devam etmeliyiz. Biz birlik ve beraberlik içinde güzeliz.
“Hakkıdır Hakka Tapan Milletimin İstiklâl “
İstiklal Marşı’nın Kabulü Konulu Kompozisyon: Şehit Engin Eker Ortaokulu – Çanakkale/Çan – Okul Birincisi – İstiklal Marşı’nın Kabulü Hakkında Kompozisyon – Kaynak 4:
5- 12 Mart İle İlgili Kompozisyon
Yegane Varlığımız
Türk Milleti her zaman bağımsızlığına düşkün olmuş, eski Türklerde bir devlet yıkılınca hemen yenisini kurmayı başarmışlardır. Çünkü Türk Milleti esarete alışkın değildir. Bağımsızlık Türk Milletinin sembolüdür denilebilir.
Milletimiz çok zor dönemlerden geçmiş. Özellikle Kurtuluş Savaşı zamanında vatanımız yok olma derecesine kadar gelmiş. Fakat milletimizin iman gücü sayesinde vatanımızı düşmanlara teslim etmemişler. Kadın, erkek, çocuk, hepsi, vatanımızı korumak adına kendinden, evladından geçmiştir. İnsan kendi canından vazgeçer de, evladının canından nasıl vazgeçer? İşte vatan sevgisi böyle bir şey. Anneler babalar bu büyük fedakarlığı yapmamış olsa dünümüz, bugünümüz, geleceğimiz olur muydu? Böyle bir fedakârlık karşısında kim direnebilir ki? Saygıdeğer insan Mehmet Akif Ersoy bu fedakarlığı, azmi görmüş ve öylesine kutsal bir eser yazmıştır ki… Üstelik bu yarışmadan hiç para almadan milletimize hediye etmiştir. Biraz bu yarışmadan söz etmek istiyorum. Aslına bakarsak İstiklâl Marşı, Milli Marş’a duyulan ihtiyaç sebebiyle yazılmıştır.
Yurt genelinde böyle bir yarışmanın olduğu ve birinciliği kazanacak şaire 500 TL ödül verileceği duyuruldu. Yarışmaya tam 724 şiir katıldı. Fakat bunların hiçbiri beğenilmedi. Bu arada Mehmet Akif’in bir destan olacak şiir üzerinde çalıştığı biliniyordu. Gerçekten öyle oldu. Şiir değil, bir destan… Milletimizin emeğine, cesaretine layık bir destan. Ancak böylesi yakışırdı bu millete. Türk’ün irade ve imanını ancak o böyle güzel, okurken içleri ürpertecek şekilde anlatılabilirdi. 12 Mart 1921 yılında destanımız resmen kabul edildi. Mehmet Akif bir destan yazdığı halde ödülü almayarak, Marşı Türk Milleti’ne armağan etti. O’nun vatan sevgisi eminim ki tartışmaya kapalı bir gerçektir. Şimdi söyleyin böyle bir Marş sadece düşünerek yazılır? Hayır, bu marş düşünerek değil yaşayarak yazılmıştır. Bu kadar kötü gün görmüş ama dağ gibi dimdik duran bir milleti yıkmak kolay mı? Bu marş hepimizin iç sesi. O zaman da yıkılmadık şimdi de yıkılmayız. Onlar şu an olmayabilir, ama Türk milleti hala burada. Sizin yarınız bizim içimizde…
Mehmet Akif’in dediği gibi zulüm alkışlanmamalı, zalim asla sevilmemeli. Biri ecdadımıza saldırdığında onu defetmeli ve ona fırsat verilmemelidir. Uysal bir koyun olmadığımızı, vatanımız söz konusu olduğunda neler yapabileceğimizi herkese göstermeliyiz. Bu millet, bu vatan, bu marş, bu bayrak bizim. Onları düşmanların pis ellerine bırakmaya niyetimiz yok. Sen rahat uyu Mehmet Akif. Sen rahat uyu Mustafa Kemal Paşa. Siz rahat uyuyun cesur Türk Milleti.
Ruhunuz şad olsun.
12 Mart İle İlgili Kompozisyon – Elif Naz Emiral – Gülbahat Hatun Anadolu Lisesi – Trabzon/Vakfıkebir – İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Konulu Kompozisyon Yarışması İlçe Birincisi – Kaynak 5:
6- 12 Mart Yazıları
Bağımsızlığımızın Sembolü
İstiklal marşı bağımsızlığımızın ve dimdik ayakta oluşumuzun sembollerindendir. Her milletin ve ulusun kendi bağımsızlığını anlatan milli marşları vardır. Ama hepsinin dışında Türk milleti için İstiklal Marşının yeri büyük önem taşımaktadır. Bizim için sadece basit bir şiir değil “ÖZGÜRLÜK” anlamına gelmektedir.
Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Bu marş, yok olmuş bir milletin bir anka kuşu gibi küllerinden var olma mücadelesinin o günlerinin en değerli anısıdır.
Millî mücadele yıllarında saldırgan düşmana karşı Anadolu da büyük askerî ve ekonomik kayıplarımız olmuştur. Halkın ve askerlerin morale ihtiyacı vardır. Savaşta tutuşulan heyecanı koruyacak vatan sevgisini ve inancını canlı tutacak bir marşın hazırlanması düşüncesi İsmet İnönü öne atmıştır ve gerekli çalışmalar başlamıştır. Ülke genelinde bir yarışma düzenlenmiş 500 LİRA ödülünü duyan 734 kişi yarışmaya katılmıştır. Ama bu ülkede öyle bir insan vardır ki; eli kalem tuttuğunda yüreği sızlayan şairimiz M. Akif Ersoy sırf ödülü var diye yarışmaya katılmamıştır. Yarışmada ön elemeyi 6 kişi geçmiştir. M. Akif Bakanın ısrarına ödülü almamak şartıyla kabul eder ve yarışmaya katılır. 48 saatte yıllarca akıllardan silinmeyecek bu marşı yazmıştır. Mehmet ölüm döşeğindeyken bile ona yeni bir marş yazılsa iyi olmaz mı? diye soranlara;
ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN! (M. AKİF ERSOY) diyerek bu işin zorluğunu belirtmiştir. İşte bu güzel insan bu kadar ve önemli işi alnının akıyla yerine getirmiştir. Zaten bunu M. Akif’ten başkası da yapamazdı.
Bu marş askerimize hırs ve cesaret aşılamak için kaleme alınmıştır. Yurdumuzun değerini vatan için canını veren atalarımızı yaşamımızı ve geleceğimizi her şekilde göstermişlerdir.
Unutmamalıyız ki! Bu devleti göklerde AY-YILDIZ dalgalandığı ve İstiklal Marşı okunduğu müddetçe kimse yıkamaz.
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
12 Mart Yazıları: Sevilay Uslu – Ömer Nakkaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – Trabzon/Vakfıkebir – İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy Konulu Kompozisyon Yarışması İlçe Üçüncüsü – 12 Martın Önemi İle İlgili Yazı – Kaynak 6:
Kaynaklar:
Kaynak 1: https://ataturkiok.meb.k12.tr/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabul-edildigi-gun-ve-makif-ersoyu-anma-gunu-okul-panomuz_12598764.html
Kaynak 2: https://alapliataturkortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/67/02/716293/fotograf_galerisi_2978808.html
Kaynak 3: https://sehitenginekerortaokulu.meb.k12.tr/
Kaynak 4: https://sehitenginekerortaokulu.meb.k12.tr/
Kaynak 5: https://vakfikebir.meb.gov.tr/www/istiklal-marsinin-kabulu-ve-mehmet-akif-ersoy-u-anma-gunu-etkinlikleri-kapsaminda-duzenlenen-resim-siirve-kompozisyon-yarismalari-sonuclandi/icerik/552
Kaynak 6: https://vakfikebir.meb.gov.tr/www/istiklal-marsinin-kabulu-ve-mehmet-akif-ersoy-u-anma-gunu-etkinlikleri-kapsaminda-duzenlenen-resim-siirve-kompozisyon-yarismalari-sonuclandi/icerik/552