İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon

İstiklal Marşı ile ilgili kompozisyonlar başlığı içerisinde, İstiklal Marşı’nın Türk Milleti için önemini, bize ne ifade ettiğini en iyi şekilde anlatan kısa, uzun 6 farklı İstiklal Marşı temalı kompozisyon ve yazı örneğini sizler için hazırladık.
Özenle hazırladığımız özgün yazılarımızı zevkle okumanız dileğiyle…
1- İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon
Özgürlüğe Giden Yol
İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bir ürünüdür. Bu mücadelede Mehmet Akif Ersoy, vatan sevgisini çok güzel bir şekilde anlatmıştır. İstiklal Marşı bayrağımızla özdeşleşmiştir. İkisi bir bütün gibidir. O bayraksız; bayrak onsuz olamaz. Bayrağımız, vatanımızın bölünmez bir bütün olmasının sembolü olduğu gibi İstiklal Marşı’mız da bunun destekleyicisidir.
Mehmet Akif Ersoy, düzenlenen İstiklal Marşı yarışmasında yazdığı şiirin birinci seçilmesinin ardından “Allah, Türk milletine bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek kendisi gibi her bir vatanseverin de yurdu ve bayrağı için canını hiç düşünmeden seve seve verebileceğini ifade etmiştir. Bu bayrak göklerde dalgalandıkça, bu marş dillerde söylendikçe, bu millet bu ruha sahip oldukça bağımsızlığımız asla yok olmayacaktır. Her birimiz ilkokuldan başlayarak bu marşı öğrenmeli, sevgiyle, saygıyla ve yürekten söylemeliyiz. Bunu yaparken bu vatan uğrunda gözünü kırpmadan canını veren yüce şehitlerimizi ve yapılan fedakarlıkları düşünmeliyiz. Bu marş yediden yetmişe her birimize örnek olmalı ve bu vatanın ne zor şartlarda kazanıldığını her fırsatta bize hatırlatmalıdır.
Bu nedenledir ki Atatürk’ün bize emanet ettiği bu vatanın birer bekçisi olarak yılmadan, yorulmadan, Atamızın izinde, daima çok çalışarak vatanımızı yükseltmeli ve Mehmet Akif Ersoy’un dediği gibi “Hakk’a tapan“ bir millet olarak İstiklal Marşı’mızı söylemeliyiz.
İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon: Alya Şenbaş – Halil Türkkan Ortaokulu – İstanbul/Kadıköy – Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet Temalı Kompozisyon Yarışması İlçe İkincisi – Kaynak 1:
2- İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Örnekleri
Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet
Bağımsızlığımızın sembolü, şanlı marşımız. Türk ulusunun dillere destan marşı, bağımsızlığımızın tarihe altın harflerle nasıl yazıldığını anlatan kıymetli belge, dünyanın o ana kadar duymadığı, hiç tanık olmadığı bir kahramanlık destanı.
Bayrak, marş, ulus, ülke… Hepsi bir bütünün ayrılmaz bir parçası. Bu bütünü ayırmak için gösterilen çabayı yok etme mücadelesinin en önemli kanıtı İstiklal Marşı. Yıllar önce yazılmış olup, Türklüğü bu kadar güzel anlatan marşımızı bugün hala gururla okuyabiliyorsak bundan bir gurur duymalıyız. Vatanın her karışının ne mücadelelerle, ne kayıplar vererek, ne çok kanlar dökülerek kazanıldığının bilincinde olmalı ve vatanımızı ölümüne korumalıyız. Her İstiklal Marşı okunduğunda tüylerimiz diken diken oluyorsa, hüzünle karışık bir mutluluk bir onur sarıyorsa bedenimizi bunun için bir bedel ödendiğindendir. Türk genci olarak bize düşen atalarımızdan bize yadigâr kalan bu topraklara her daim gözümüz gibi bakmaktır. Bu güç bizim içimizdedir, kanımızdadır. Çünkü biz Ulu Önder Mustafa Kemal’in Mehmet Akif’in torunlarıyız. Vatanımız, bayrağımız, marşımız… Hepsi ecdadının izinde olan biz Türk milletine emanettir. Bu ülke bir kez bağımsızlığını kazanıp Türkiye Cumhuriyeti olmuştur ve ilelebet payidar kalacaktır. Bu emanete sahip çıkmak boynumuzun borcudur.
Bilinmelidir ki asırlar boyunca hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti, içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakmaya devam edecektir. İstiklal Marşı’nı anlayarak okuyan herkes bağımsızlığın ne demek olduğunu çok daha iyi kavrayacak ve ülkesini daha çok sevecektir. Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti bir tanedir. Onu sonsuza dek yaşatalım.
İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Kısa: Elif Sima Hayır – Demre Anadolu İmam Hatip Ortaokulu – 6/A – Antalya/Demre – Kaynak 2:
3- İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Kısa
İstiklal Marşı
12 Mart, Mehmet Akif ‘tir. 12 Mart bizim için bir dönüm noktasıdır. Mehmet Akif ‘in kaleminden dökülen o dizelerdir. 98 yıldır her bir sancağın altında, başımız göklerde haykırarak, heyecanla okuduğumuz yalnız bir ulusal marş değil, milli mücadelenin baş tacı, umutlu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin umudu oldu.
İstiklal Marş, umudumuzdu. Çünkü “Korkma!” diye başlıyordu söze. Akif ‘in dediği gibi en son ocak sönmedikçe yurdun üzerinde, bayrağımız dalgalanacaktı, elbet yurdumuzun üzerinde. Öyle bir millettir ki bayrağına rengini veren, uğrunda dökülen kanlar olsun, öyle bir millettir ki kaderi görüleni reddetsin, zincirlere sığmasın taşsın.
İstiklal Marşı, hürriyet aşkımızı anlatır adeta. Yurtta bir Türk kalana kadar savaşacağımızı haykırır. Gözyaşları tükenmiş, kederli milletimize bir armağandır, coşkudur 1921 zamanlarında. Ordumuza ithaf edilen bu şiirin ilan edilişi ve milli bir armağanın yıl dönümüdür.
12 Mart’ta, hür yaşamış bayrağımıza hürriyeti, hakka tapan milletimize istiklali hak gören Mehmet Akif ‘i saygıyla anıyoruz. Mehmet Akif Ersoy ‘un dediği gibi Allah; bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın, diyoruz.
İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon Kısa: Şehit Engin Eker Ortaokulu – Çanakkale/Çan – Okul İkincisi – İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Kompozisyon – Kaynak 3:
4- İstiklal Marşı İle İlgili Yazı
İstiklal Marşı
Milletimizin Anadolu’da verdiği milli mücadelenin devam ettiği yıllarda milli şairimiz Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılmış destansı bir şiirdir İstiklal Marşı.
Muharebe meydanlarında düşmana karşı verilen amansız mücadelenin milli birlik, beraberlik ve vatanseverlik ruhu içinde bir an bile yılgınlık göstermeden her bir Anadolu insanının vatan toprağına ilmek ilmek kazıdığı destanı en güzel bir şekilde anlatır bize İstiklal Marşı. Milletimizin bağımsızlık yolunda her bir karış toprağı için binlerce vatan evladı göğüs göğüse çarpışmış ve binlercesi bu vatan için gözünü kıpmadan şehit olmuştur.
“Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır.” diyerek ordularına en iyi şekilde yön veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında, vatanımızdan başka derdi tasası bulunmayan nice yiğitler, “Evladım anasız büyür ama vatansız büyümez” diyerek çocuğunu beşiğe bırakıp cepheye koşan nice kahramanlar milletimizin bekası için sayısız fedakarlıklar sergilemişlerdir. İstiklal Marşı milletimize öyle bir maneviyat ve vatanseverlik ruhu aşılamıştır ki gencinden yaşlısına kadar vatan toprağının kıymetini çok iyi bilir ve onu en iyi şekilde koruruz.
İşte bu vatanın ne zorluklarla kazanıldı, bizler de yeni nesiller olarak atalarımızdan bizlere miras kalan bu vatanı en iyi şekilde koruyup, sahip çıkacağız.
İstiklal Marşı İle İlgili Yazı: Ceyda Sezer – 5/E – Atatürk Ortaokulu – Zonguldak/Alaplı – İstiklal Marşı İle İlgili Yazılar – Kaynak 4:
5- İstiklal Marşı Konulu Kompozisyon
İstiklal Marşı’nın Önemi ve Ruhu
İstiklal Marşı Türklerin tarihe karşı gösterdiği direniş kararlılığının zirvede olduğu bir sırada ortaya konmuş, Türk milletinin ruhunu, ortak heyecanını, ortak iradesini, ortak hassasiyetini gösteren bir belgedir. İstiklal Marşı ülkemizi, milletimizi ve en önemlisi de bayrağımızı temsil eden bir Milli Marştır. Milli mücadelenin en zor şartlarda ve pek çok kişinin ümitsiz olduğu bir zamanda Mehmet Âkif Ersoy çıkageldi ve milletim ‘Korkma’” deyip uyardı. O milletimizin ümidini yeşerten ve zafere giden yolda milletimizi motive etmiş değerli bir şairimizdir. İstiklâl Marşı, bizim hem milli hem de dini değerlerimizi koruma, yaşatma ve geliştirerek devam ettirme kararlılığımıza ayna tutmuştur ve ilelebet ayna tutacaktır. İstiklalimiz, vatanımız, hürriyetimiz, dinimiz, bayrağımız bizim milli değerlerimizdir. Tarihi yolculuğumuz ve millet olarak var olabilmemiz bu kutsal değerlerimizin geliştirilerek korunmasına bağlıdır. İstiklâl Marşı, işte bunun en önemli teminatıdır.
İstiklâl Marşı’nın yazıldığı sıralarda Anadolu’nun birçok yen batılı işgal güçlen tarafından işgal edilmişti. Batı Anadolu Yunan ordularının çizmeleri altında çiğneniyordu. Milli mücadele, kurtuluş ve bağımsızlık savaşı olanca hızıyla sürüyordu. Milli Marşımızın yazılışında iki temel sebep vardı, bunlardan biri siyasi sebep diğeri ise toplumsal ve ruhi sebeplerdi. Dünya devletleri arasında bağımsız bir devlet olmanın gereklerinden biri de milli marştı, işgalci devletlere karşı İstiklâl mücadelemiz için azimli ve ümitli olmak, heyecan vermek, özgüven meydana getirmek gerekiyordu. Milli heyecanı, milli azim ve imanı, manevi olarak koruyup besleyecek bir marşa ihtiyaç duyuldu.
İstiklâl Marşı’nda İstiklâl davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Üzerinde yaşadığımız vatan topraklarının kıymetim anlamamız için kutsal şehitlerimizi her zaman hatırımızda tutmak zorundayız. Sıradan kuru bir toprak parçası değildir bizim vatanımız. Bu vatan bize bırakılmış kutsal bir emanettir Dinimiz, vatanımız, milletimiz, bütün değerlerimiz adına canını vermiş şehit atalarımızı hatırdan çıkarmamak, onların hatırasını diri tutmak, hem insani hem milli bir sorumluluk görevidir. Nesilden nesile bu şehadet ruhunu aktarmak bağımsız bir vatanda, bağımsız milli bir devlet halinde, bağımsız bir millet olarak var olabilmenin temel şartlarından biridir. Bu topraklar, şehitlerimizin döktükleri kanla vatan haline gelmişlerdir. Vatanın her karış toprağı bizim için dünyalara bedeldir.
Bir ülkede milli marş yazılmasının, o ülkede yaşayan vatan evlatlarının düşman işgaline ve esarete karşı bir kurtuluş mücadelesi vermesi demek olduğunu ve bu mücadelenin de ne büyük güçlüklerle kazanıldığını unutmamalıyız. Bunu çok iyi bilen milli şairimiz, kendisine yöneltilen bir soruya. “Allah bu millete yemden bir milli marş yazdırmasın” diyerek cevap vermişti. Biz de var gücümüzle her alanda mücadele edeceğiz. İstiklâl Marşı Türk milletinin sonsuza kadar hür ve bağımsız bir millet olarak yaşama iradesini ortaya koyuyordu. Türk milleti her zaman hür ve bağımsız olacak, birlik ve beraberliğin simgesi olan bu marş ile hep var olacağız. Bize bu değerli eseri bin bir zorluklar altında yazan şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’a bütün Türk milleti adına saygı, sevgi ve sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum.
İstiklal Marşının Önemi İle İlgili Kompozisyon: Leyla Turğay – 9/B – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi – Antalya/Kepez – Kaynak 5:
6- İstiklal Marşı Temalı Kompozisyon
Bağımsızlık Marşı
Her milletin özgürlüğünü, yurt aşkını sembol eden bir marşı vardır. İstiklal marşı da Türk milletinin bayrağını ve bağımsızlığını simgeler.
“Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.”
Şair bu kıtada Türk milletinin endişeye kapılmaması gerektiğini bayrağımızın göklerde kalacağını ve istiklalin devam edeceğini vurgulamaktadır.
“Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!”
Milletimizin bulunduğu zor durumdan dolayı bayrağımızın kızgın halini bırakıp milletimize karşı gülümsemesi ise bayrağımız uğruna dökülen kanların helal olmayacağı söylenmiştir.
“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!”
Türk milleti özgürlüğü ve bağımsızlığı konusunda çok hassastır. Bundan asla ödün vermez.
“Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.”
Türk milletine elbette düşman olanlar olacaktır fakat Türk milleti yüreğindeki yurt sevgisiyle bunları aşacaktır.
“Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.”
Türk milleti vatanı uğruna canı pahasına savaşabilir.
“Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, tanı:
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.”
Bu vatan çok büyük zorluklarla kazanılmıştır. Attığımız her adımda bizim için canını veren şehitlerimizi hatırlamalıyız.
“Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!”
Türk milleti vatanı uğruna genç yaşlı köylü şehirli demeden canını verebilir. Her karış toprakta adeta şehitlerimiz vardır.
“Ruhumun senden, ilahi, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar-ki şahadetleri dinin temeli,
Ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.”
Merak etme Âkif, bayrağımız inmeyecek ezanımız dinmeyecek. Türk milleti bu davadan vazgeçmeyecek.
“O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruh-i mücerret gibi yerden na’şım;
O zaman yükselerek arsa değer belki başım.”
Ezan sesleri batının her yerinde izledikçe şehitlerin ruhları secdeye kapanacak, vatan toprakları düşmandan tamamen arandığında şehitlerin ruhları göğe erecek huzur bulacaktır.
“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklal!”
Özgürlük ve istiklal bu ülkenin hakkıdır ve her zaman olacaktır. Bayrağımız her zaman göklerde dalgalanmalıdır, dökülen kanlar bağımsızlığımıza ve bayrağımıza helal olsun.
O zamanlar Türk milletinin yüreğindeki vatan aşkını kağıtlara sığmayıp duvara taşıran Akif’in dediği gibi “Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.”
İstiklal Marşı İle İlgili Duygu ve Düşünceler Kompozisyon: Samiye Çalışkan – 9/E – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi – Antalya/Kepez – Kaynak 6:
Kaynaklar:
Kaynak 1: https://halilturkkanoo.meb.k12.tr/icerikler/kompozisyon-yarismasinda-ilce-derecesi-aldik_12568237.html
Kaynak 2: https://demreanadoluihl.meb.k12.tr/
Kaynak 3: https://sehitenginekerortaokulu.meb.k12.tr/
Kaynak 4: https://alapliataturkortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/67/02/716293/fotograf_galerisi_2978808.html
Kaynak 5: https://tobbfenlis.meb.k12.tr/mebJys_dosyalar/07/18/763646/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-18-mart-canakkale-zaferi-haftasi-kompozisyon-yarismasi_11061451.html
Kaynak 6: https://tobbfenlis.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/07/18/763646/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-18-mart-canakkale-zaferi-haftasi-kompozisyon-yarismasi_11061451.html
Kaynak Kapak Yazısı: https://alapliataturkortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/67/02/716293/fotograf_galerisi_2978808.html – Eren Kılıç – 7/D – Atatürk Ortaokulu – Zonguldak/Alaplı
One thought on “İstiklal Marşı İle İlgili Kompozisyon”