29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Kompozisyon
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önemini en iyi şekilde anlatan başka yerde bulamayacağınız birbirinden güzel kompozisyonları yazımız içerisinde okuyabilirsiniz.
Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon Örneği
Cumhuriyeti Yaşamak
Aşktır Cumhuriyet, damarlardan coşkuyla akan. Paylaşmaktır Cumhuriyet, bir ekmeği bölüşür gibi. İnsanın insana üstün olmadığı bir dünyadır. Yaşamaktır Cumhuriyet. “Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine.
Tarihlerden yirmi sekiz Ekim bin dokuz yüz yirmi üç… Yorgun, geride bıraktığı hüzünlü ama kahramanlıklarla bezenmiş hikayesiyle acılarının dışında her şeyden bağımsız Anadolu…
Savaş ve yoksulluğun geride bıraktığı yıkıntılar… Sanki dün gibi, ölüm hala soğukluğunu hissettiriyor. Kara kara bulutlar gibi örtüyor göğün üstünü. Zafer ise daha yeni. Sislerin ötesinde parlayan, sıcaklığını hissettiren bir güneş gibi.
Bir ekim akşamı Mustafa Kemal’in çalışma odası… Bir çift mavi gözden umut olup süzülüyor Anadolu’nun üzerine Cumhuriyet. Şöyle yazıyor Ulu önder not defterine. “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.”
Cumhuriyet. Mustafa Kemal’in hiç vazgeçmediği umuduydu. Bu umut her zaman yeşilliğini koruyan bir filiz gibi taze ve canlıydı, Cumhuriyet. Türk ulusuna armağan ettiği en güzel erdemdi.
Bağımsızlıktı Cumhuriyet. İnsanların kul olarak değil, birey olarak yaşayacakları bir ülkenin hayaliydi. Anadolu’nun çorak topraklarına ekilen “fikri hür, vicdanı hür” nesillerini yetiştirecek düşünce tohumlarıydı.
Tarihlerden yirmi dokuz Ekim iki bin yirmi iki… Nefes alıyor, yaşıyor Cumhuriyet. Her gün büyümeye devam ediyor. Bir çiftçinin ekininde, öğretmenin yetiştirdiği öğrencilerde, bir çocuğun gülüşünde. Mehmetçiğin cesaretinde, kadının özgüveninde, nazlı nazlı dalgalanan bayrağımda, bilimde, yeni buluşlarda, savaşta ve barışta, özgürlükte dosta düşmana karşı her gün yeniden ilan ediliyor Cumhuriyet.
Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon: Doğa Nazlı Ergüç – 9. Sınıf – Bahçeşehir Koleji – Aydın/İncirliova – Cumhuriyetle Kompozisyon Yarışması İlçe Birincisi – Kaynak: https://twitter.com/oguzakin68/status/1052838629415034880
29 Ekim İle İlgili Kompozisyon Örneği
Cumhuriyet Gençliği
Cumhuriyetimizin 99. yılını Anadolu’nun dört bir yanında çok büyük umutlarla karşılayacağız. Heyecanımız da, geleceğimize ve geçmişimize olan güvenimiz de o kadar büyük ki…
Çünkü biz başardık ayakta dimdik durmayı. Ne savaşlar oldu gözlerimizin önünde! Geleceğimize karar verdiler hep. Ta ki cumhuriyetle tanışana dek! Cumhuriyet bize dayatılanı değil, istediğimizi yapmayı, seçmeyi öğretti. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, özgürce yaşadığımız her şehir, aldığımız her nefesti cumhuriyet. Sırtımıza güvenle dayayabileceğimiz bir dayanaktı. Hiç erkek mezun vermeyen okullardı. Milli mücadeleydi. Kurtuluştu. Bayrakları bayrak yapan üstündeki o asil kandı. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandı. Tüm bu duygularla söylenecek tek söz vardı. Minnettarız size Atatürk. Eğer siz ve silah arkadaşlarınız, askerlerimiz olmasaydı; kendimizi ait hissettiğimiz bir vatanımız olmayacaktı.
Yuvamız olmayacaktı. Alınlarının teriyle, bileklerinin gücüyle kazandı dedelerimiz, ninelerimiz bu vatanı. Atatürk ne güzel söylemiş ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ diye! Yıllar sonra kaç kuşak aynı gururla kutlayabiliyorsak bu bayramı, ne mutlu bize. Biz ne şanslı ve özel bir milletiz demektir. Ne mutlu bize ki; Türk gençliği olarak gurbette bile olsak onca emeğe sahip çıkıyoruz. Bu cumhuriyetin sahip çıkılması gereken daha çok yıllan var ve var olacak!
En büyük temennimiz yıllar sonra da kendi evlatlarımızda aynı coşkuyu görebilmek. Cumhuriyeti siz kurdunuz evet, onu yükseltecek ve yaşatacak olan da BİZLERİZ…Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun, kokusu burnumda tüten güzel ülkem, TÜRKİYE’M…
29 Ekim Kompozisyon: Melek Yekli – 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konulu Kompozisyon Yarışması Birincisi – Karlsruhe Eğitim Ataşeliği – Kaynak: http://karlsruhe.meb.gov.tr/www/29-ekim-cumhuriyet-bayrami-konulu-kompozisyon-ve-resim-yarismalarinda-dereceye-giren-eserler/icerik/474
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konulu Kompozisyon
En Büyük Servetimiz Cumhuriyet
29 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edilen cumhuriyet ülkemizde her yıl milli bayram olarak kutlanmaktadır. Devletimizin kurucusu olan ve Türk Milleti tarafından çok sevilen ve büyük saygı duyulan Atatürk, Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanıdır. O, aynı zamanda bizlere cumhuriyet gibi büyük bir serveti armağan eden kişidir.
Cumhuriyet yönetiminden önce devletimizin ismi Osmanlı İmparatorluğu idi. Osmanlı imparatorluğu yaklaşık altı yüzyıl boyunca tam 36 padişah tarafından yönetilmiştir. 1876 ve 1908 yıllarında iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir ve daha sonra üçüncü yönetim biçimi olan ve ülkemize Mustafa Kemal Atatürk tarafından cumhuriyet yönetimi getirilmiştir. Padişahlık daima babadan oğula geçerdi. Bu gelenek ve kural yıllardır demokrasi olmadan ilerlemiştir. Padişahlık sisteminden demokrasiye geçiş ancak cumhuriyetin ilanı ile olmuştur. Aynı zamanda cumhuriyetin ilanı sayesinde insanlık için de büyük ve önemli bir adım atılmıştır. İnsanlar artık kendi yöneticilerini kendileri seçiyor ve yönetimde de söz sahibi olabiliyorlardı.
Biz bu topraklar da mutlu, rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabiliyorsak, bunu Atatürk’e ve onun yol arkadaşlarına borçluyuz. Eğer ki; biz atalarımıza layık olmak istiyorsak birbirimize daha sıkı kenetlenip, elbirliği ile daha güzel gelecekler için mücadele etmeliyiz. Bu yüzden ülkemize ve anadilimize bağlı kalmamız, her zamankinden daha büyük bir önem arz etmektedir.
29 Ekimle İle İlgili Kompozisyon: Şerife Kumsal – 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konulu Kompozisyon Yarışması Üçüncüsü – Karlsruhe Eğitim Ataşeliği – Kaynak: http://karlsruhe.meb.gov.tr/www/29-ekim-cumhuriyet-bayrami-konulu-kompozisyon-ve-resim-yarismalarinda-dereceye-giren-eserler/icerik/474
Cumhuriyet Ve Demokrasi İle İlgili Kompozisyon
Cumhuriyet ve Demokrasi
Cumhuriyet, halkın egemenliğine dayanan yönelim şekli demektir. Cumhuriyet, dünya üzerindeki ülkelerde uygulanabilen en insancıl ve demokratik yönetim şeklidir
Cumhuriyette seçme özgürlüğü vardır. Ülkenin başına gelecek olan kişi veya kişileri halk seçer. Cumhuriyet bir çağdaşlık göstergesi, bir erdemdir. Halkın birlik ve beraberlik içinde huzurlu, mutlu ve kardeşçe yaşamasını sağlar. Cumhuriyet her zaman ileriye gitmek demektir. Ülkemizin de ileriye doğru gitmesini sağlayan en büyük etken cumhuriyettir.
Demokrasinin insan ve toplum için önemi oldukça büyüktür. Her insanın sahip olduğu haklar vardır ve bu haklar insanın insan gibi hissetmesini sağlar. Demokrasi sayesinde tüm insanlar eşit kabul edilir ve her insan bu haklardan faydalanır. Demokrasinin olmadığı bir toplumda, toplum gittikçe çökmeye başlar ve insanlar huzursuz bir ortamda hayat sürmek durumunda kalır. Zengin olan güçlü sayılır. Herkes kanun önünde eşit olmaz, farklı şekilde yargılanır ve gücü elinde bulunduran haklı kabul edilir.
Yurdumuz demokrasinin en güzel uygulandığı yönetim şekli olan cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kabul etmiştir. Cumhuriyet ilan edilmeden önce ülkemizde babadan oğula geçen bir saltanat rejimi benimsenmişti. Bu durum karışıklıklara, geleceğin aydınlık olmamasına ve insanların haklarının olmamasına neden oluyordu. Mustafa Kemal Atatürk bu durumu değiştirerek, bizlerin mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamasını sağladı. O gün bir padişah olma şansı bulunmasına rağmen Atatürk cumhuriyeti ilan ederek Türk toplununum bugünkü refah hayatı yaşamasına giden yoldaki en büyük kapıyı aralamıştır.
Sonuç olarak cumhuriyet ve demokrasiyi birbirinden ayırmak mümkün değildir. Eğer bir yerde cumhuriyet varsa demokrasi de var demektir. Atatürk’ün bu ülkeyi emanet ettiği gençler olarak bizler de hem cumhuriyeti hem de cumhuriyetin getirmiş olduğu özgürlük ve demokrasiyi devam ettirmek için cumhuriyete her zaman her şekilde sahip çıkmalı ve sunmalıyız. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bilinçli, kendini geliştirmiş, eğitimli bireyler olmak için çabalamalıyız.
Cumhuriyet İle İlgili Kompozisyon: Havva Olgun – Vakfıkebir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi – Trabzon/Vakfıkebir – Cumhuriyet Konulu Kompozisyon Yarışması İlçe Birincisi – Kaynak: https://vakfikebir.meb.gov.tr/www/29-ekim-cumhuriyet-bayrami/icerik/1540