İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’a Mektup | 6 Örnek

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’a Mektup | 6 Örnek

Mehmet Akif Ersoy’a mektup örnekleri konu başlığı içerisinde, milli marşımız İstiklal Marşı’nın Şairi Mehmet Akif Ersoy hakkında başka yerde bulamayacağınız birbirinden güzel kısa, uzun Mehmet Akif hakkında mektupları sizler ile paylaştık.

Özenle hazırladığımız yazımızı zevkle okumanız dileğiyle…


1- Mehmet Akif Ersoy’a Mektup

Sevgili Dedem Mehmet Akif,

Ben, yazdığın marşı, okulda ve her yerde başı dik bir şekilde coşkuyla okuyan milyonlarca Türk çocuğu arasından bir gencim.

Sana bunca yıl sonrasından yazmak elbette kolay değil. Bu mektubu cumhuriyetimize, bayrağımıza, milletimize ve bağımsızlığımıza ölümsüzlüğü tattırdığın zamanlardan yazıyorum. Sen ahiret alemine gideli koskoca seksen beş yıl olmuş ama bizler cumhuriyetimizi ve milli marşımızı tam yüz yıldır ayakta ve başımız dik bir şekilde tüm cihana haykırıyoruz. Bunu yaparken sadece bizim kalbimiz değil, sözlerini anlamasalar bile duyan herkesin kalbi titriyor. Bayrağımızla bir bütün olarak herkesin saygısını kazanıyor.

Seni hangi kelimelerle anlatabilirim ki? Sen, İstiklal Marşı’nı yazarken ufukları karanlık olan geleceğe dair umut ışıklarını yakıyordun. Cepheden cepheye koşarak güçlü ve inançlı olmalarını öğütlüyordun kahraman ordumuza. Sen İstiklal Harbi’nin manevi cephesinin önderi, bağımsızlık aşkıyla kaleme aldığın bu marş ile milletimizin kalbinin sesi oldun. Tıpkı şiirindeki gibi “gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın”

Biz cumhuriyetin bugünkü gençleri şanlı tarihimizin bize bıraktığı manevi mirası bir şeref gibi kabul ederek vatanımıza, istiklalimize, marşımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Senin ve şehitlerimizin yaktığı meşale hiç sönmeyecek. Bu meşale bize ve bizden sonrakilere ışık tutmaya devam edecektir.

Seni bugün de saygı ve şükranla anıyoruz. Sen rahat uyu!

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup – Esmanur Zelvi – 4/A – Mekece Ortaokulu – Sakarya/Pamukova – Mehmet Akif’e Mektup Konulu Yarışma İl Birincisi – Kaynak 1:


2- Mehmet Akif’e Mektup

Sevgili Mehmet Akif Ersoy,

Öncelikle geçtiğimiz 100 yıldan beridir milletimiz için büyük bir öneme sahip olan, benliğimize kazınmış, halkımızın kurtuluşunu, yükselişini ve en önemlisi istiklalini sembolize eden İstiklal Marşı’nı yazdığın için sana içtenlikle teşekkür etmek istiyorum.

Vatanı için canını hiçe sayan Mehmetçiklerin, karda kışta yalın ayakla mühimmat taşıyan kahraman kadınların, cephede en önde yer alan komutanların, daha 15 yaşında cephede düşmanla çatışan gençlerin yere düşen her damla kanının hakkını verecek bir şiir yazmak ne büyük onurdur senin için tahmin bile edemem.

100 yıl önce o şartlarda bile yazmış olsan da bu şiir, tüm memleketin zihnine kazınmış, her okunduğunda vatan, millet sevgisini, özgürlük ve hürriyet bilincini duyan herkesin içinde şiddetli bir şekilde uyandırabiliyor.

Son olarak, senin de söylediğin gibi umarım Türk milletinin geleceğinde hiçbir zaman bir daha İstiklal Marşı yazılma ihtiyacı olmaz.

Saygılarımla.

Mehmet Akif’e Mektup – Serdar Çakmak – Antalya Tobb Fen  Lisesi – Antalya/Kepez – Mehmet Akif  Ersoy’a Mektup Yarışması Üçüncüsü – Kaynak 2:


3- Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Örnekleri

Türk Halkının Vatan Sevgisini Kağıda Döken, İstiklal Marşımızın Şairi:

Mehmet Akif Ersoy’a,

Kahraman askerimiz, cephede canını dişine takıp aziz vatanımız için savaştı; bir an bile düşünmeden şehadet şerbetini içti. Analarımız evlatları vatan için şehit düştüğünde bir damla gözyaşı dökmediler. Her şey vatan için, her şey milletimiz için, her şey bağımsızlık uğrunaydı. İnsan yiyeceksiz, giyeceksiz olabilirdi ama vatansız asla ama asla yaşayamazdı. Türk milleti asla pes etmedi, asla yıkılmadı. Sizin bağımsızlık uğruna yazdığınız dizelerden güç aldık 100 yıldır da her daim gücümüze güç katan dizelerinizi başımız dik yüreğimizde aşk ile okuyoruz.

Kurtuluş mücadelemizde her türlü sıkıntılarımıza sizin o güzel satırlarınız yolumuzu çizdi. Büyük bir kararlılıkla ilerlediğimiz bu yolda, şehitlerimiz sizinle yeniden can buldu. İstiklal Marşı’mızın her bir kelimesi bugünlere hangi zorlukları aşarak geldiğimizi, bu cennet vatan uğruna neler verdiğimizi ve gerekirse daha nicelerinin vereceğimizi bize anlatıyor. Her okuyuşumuzda yeniden o günleri anımsıyoruz. Sizin, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dediğinizi duyuyor Türk Gençliği.

Her sözcüğünün aklımıza kazıdığımız İstiklal Marşı’mızı yüz yıldan fazla süredir coşkuyla, gururla hiç azalmayan heyecanla, parlayan gözlerle ve her daim dalgalanacak olan ay yıldızlı bayrağımıza bakarak okuyoruz ve daha nice seneler boyu okuyacağız.

“Sahipsiz olan vatanın batması haktır. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır” dizelerinin izinde, vatan uğruna, bayrak uğruna, istiklal uğruna, çalışmak, ilerlemek gerektiğinde vatan uğruna ölmek bizim yegane hedefimizdir.

Mehmet Akif Ersoya Mektup Örnekleri: Şenay Öztürk – Antalya Tobb Fen  Lisesi – Antalya/Kepez – Mehmet Akif  Ersoy’a Mektup Yarışması İkincisi – Kaynak 3:


4- Mehmet Akif Ersoy’a Teşekkür Mektubu

Saygıdeğer Mehmet Akif Ersoy;

Dünyaya gözünü açan her çocuk gibi benimde  en değerli varlığım, annem, babam ve oyuncaklarımdı.  Anlamı olan hiçbir  şey yoktu benim için.

Okula başladığımda pazartesi ve cuma günleri okunan İstiklal Marşı benim için bir şarkıydı. Tabi ki okuduklarımı anlamaya başlayınca aslında şarkının bir milleti ayakta tutan en büyük motivasyon, cesaret verici marş olduğunu anladım.

Mesela, Türk Milletinin geçmişte de özgür yaşayan bir millet olarak hiçbir şekilde esir edilemeyeceğini anladım. Her ne zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın Rabbinden başkasına muhtaç O’ndan başkasından yardım istemeyecek kadar cesur atalarımızın duruşu, ayakları sağlam basana bir neslin habercisiydi. Arkasında sizin gibi vatanı için son damla kanını vermeye hazır bizler, sizin yolunuzu kendimize rehber ediyoruz.

İstiklal Marşı gibi milletinin ruhuna hitap eden, hiç bir zaman ölmeyecek bir eser bıraktığın için sonsuz teşekkür ederim.

Rabbim, bu vatana bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın! Ellerinden öperim. Saygılarımla…

Mehmet Akif Ersoy İle İlgili Mektup – Azime Gülsüm Kalaycı – 4/B – Döğer İlkokulu – Afyon/İhsaniye – Mehmet Akif Ersoya Mektup 3. Sınıf – Kaynak 4:


5- Mehmet Akif Ersoya Mektup

İstiklal Şairi Mehmet Akif’e

İçi her zaman memleket sevgisiyle dolu; Allah aşığı, yüreği kocaman, dürüst, kul hakkı yemekten korkan, yoksulların can yoldaşı İstiklal marşımızı yazan şairimiz Mehmet Akif Ersoy;

Seni araştırdım bugün biraz…

Zaten çok seviyordum seni, hakkında araştırma yapınca daha da çok sevdim seni koca şair… Bazı bilgiler karşısında çok şaşırdım gözlerim doldu. Bazı yerlerde de senin gibi bu memleketin evlatları için acı çektim. Ben de senin gibi çaresiz hissedince yalnızca Allah’a sığındığım. içimde sonsuz bir ışık gibi parlayan vatan sevgisini tutuşturdun sen benim…

Haksızlıklara karşı olduğunu, zalime ve zulme karşı olduğunu anlattığın şu şiirinden birkaç mısra aldım buraya…

” Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim.
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
Adam aldırmada geç git!,  diyemem aldırırım.
Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu…”

Ne kadar etkileyici değil mi? Senin bu sözleri mazlumlara haksızlık yapanların suratında bir kırbaç gibi şaklar adeta…

Türkiye yokluk içindeyken ve sırtında palton bile yokken kazandığın “İstiklal Marşı” ödülünü almayan asil ve erdemli bir insandın Mehmet Akif Ersoy. Vatan şairiydin. Milli Şairdin. “Sahipsiz vatanın batması haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır” dizelerinle biz gençlere sonsuza kadar unutmayacağımız öğütlerin en güzelini veren vatan şairiydin.

Bağımsızlığın değerini çok iyi bilirdin. “Allah bir daha bu millete istiklal Marşı yazdırmasın“ demiştin.

Haçlı zihniyetinin ne olduğunu çok iyi bildiğin için istiklal marşımızda:

“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağlan, enginlere sığmam, taşarım.

Dizelerinde, Türk’ün özgürlüğe düşkünlüğünü, esareti asla kabul etmeyeceğini ve “Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım. “Dizesiyle de Türklerin Ergenekondan çıkarken dağları yırttığını söyleyerek bütün Türk Milletine ne kadar üstün bir millet olduğunu hatırlattın o zor günlerde ve bu fakir millet senin yazdığın bu muhteşem marşla yeniden var oluşun yollarını buldu.

Haçlı zihniyetine de “Biz dağları yırtıp atan bir milletiz bizi sen mi durduracaksın ey Haçlı ordusu!” diyordun.

12 Mart 1921 günü meclis tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edildiğinde bütün meclis ayakta alkışlamıştı marşımızı ve seni…

İlk ve son olan bu güzel Marşı’mızı korumalı ve marşımızın oluşturduğu ruha sonsuza kadar sahip çıkmalıyız, özlemle ellerinden öperken senin için yazdığım naçizane bir şiirle veda ediyorum sana:

Marşın okunurken vatanın her köşesinde
Bin meşale yanmakta göz bebeklerinde

O tertemiz imanınla Mehmetçiğe nasıl güç verdin
Gözlerindeki ışıklı yıldızlarla Türk Milletine yol gösterdin

Sen şehit olmadan ruhunda şehadeti tattın
İstiklal Marşı’mızla bize de bunu anlattın

Sen yoksulları korudun, onlarla üşüdün, soğukta yattın
Mazlumlara merhametle baktın, zalime çattın

Senin kalbinde Kurtuluş Savaşı’na güç verdi derler
Toprağın altında kefensiz yatan şehit erler

Ruhun şad olsun yattığın yerde büyük şair
Bir kusurumuz varsa ne olur affet sana dair

Mehmet Akif Ersoy Konulu Mektup: Su Eda Kuruçırak – Antalya Tobb Fen  Lisesi – Antalya/Kepez – Mehmet Akif  Ersoya Mektup Yarışması Birincisi – Kaynak 5:


6- Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Kısa

Sevgili Mehmet Akif Ersoy;

Yazdığın şiir Türkiye’nin milli marşı seçilmiş. Bir şeyi çok merak ediyorum. Bu şiiri nasıl yazdığını, nasıl bu kadar başarılı olduğunu gerçekten çok merak ediyorum. Küçükken İstiklal Marşı’nı senin yazdığını bilmiyordum. Daha doğrusu senin kim olduğunu bilmiyordum. Seni büyüdükçe tanımaya başladım. Tanımaya başlarken de daha çok sevmeye başladım. Senin gibi büyük bir şairimiz olduğu için seninle gurur duyuyorum. Yedi yüz yirmi dört şiirin içinden seninki seçilmesi ve milli marşımız olması gerçekten gurur duyulacak bir olay. 500 lira para ödülünü de o soğuk kış gününde kendine bir kaban almayıp bağışlaman da çok örnek bir davranış. Bu hareketinden de yola çıkarak senin ne kadar iyi ne kadar özel bir insan olduğunu anlıyoruz.

Şairler bence şiirlerini yazarken o an hangi duygusu yaşıyorsa, şiirlerine de o duygularının üzerlerine yazıyorlar. Zaten de şiirlerinden hangi duygular yaşadıklarını çıkarabiliyoruz. Aynı senin de yapağın gibi. İstiklal Marşı adeta Türk milletine bir şey anlatmak ister gibi. Mehmet Akif Ersoy Türk Milleti’ne, toprağının ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlatmak istemiş. Şehitlerimizin vatan uğruna nasıl su gibi kan akıttıklarını, hayatlarından düşünmeden nasıl vazgeçtiklerini anlatmış. Günümüzde de okullarımızda İstiklal Marşını gür ve canlı bir sesle okuyoruz ve her 12 Mart’ta seni, saygı ve sevgilerimizle anıyoruz. Saygı ve sevgimi en içten dileklerimle size yolluyorum.

Mehmet Akif Ersoy’a Mektup Kısa – Büyük Esence Ortaokulu – Sakarya/Erenler – Mehmet Akif Ersoy’aYazılan Mektuplar – Kaynak 6:


İstiklal Marşımızın Yazarı Mehmet Akif Ersoy’a Bir Mektup Yazınız” konusuna açıklık getiren en  güzel mektup örneklerini sizler ile buluşturduk.

Kaynaklar:

Kaynak 1: mekece.meb.k12.tr/icerikler/mehmet-akife-mektup_11835279.html

Kaynak 2: https://tobbfenlis.meb.k12.tr/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-18-mart-canakkale-zaferi-haftasi-siir-mektup-yarismasi_11060007.html

Kaynak 3: https://tobbfenlis.meb.k12.tr/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-18-mart-canakkale-zaferi-haftasi-siir-mektup-yarismasi_11060007.html

Kaynak 4: https://dogerilkokulu.meb.k12.tr/icerikler/istikll-marsinin-kabulu-ve-mehmet-kif-ersoyu-anma-gununun-100-yil-donumu_11258811.html

Kaynak 5: https://tobbfenlis.meb.k12.tr/icerikler/12-mart-istiklal-marsinin-kabulu-ve-18-mart-canakkale-zaferi-haftasi-siir-mektup-yarismasi_11060007.html

Kaynak 6: buyukesenceortaokulu.meb.k12.tr

Admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir